Jun 14, 2006

Rendang Sotong



Arinih penulis try satu resipi baru. Penulis amik resipi nih kat internet. Hehe! Actually dah lama penulis tak cuba resipi baru. Asek masak benda samer jerk. Kebetulan plak arinih bonda penulis beli sotong, so penulis pun terus memberitahu niat penulis tuk mencuba resipi baru. Tanpa sebarang bangkangan, penulis pun ngan rajin memulakan projek masakan. Separuh daripada sotong tuh, disinggang tuk ayahanda terchenta manakala yang separuh lagik penulis gunakan tuk menguji skill memasak penulis. Kekeke!

Wah! Yummy! Mabeles! Best laa plak resipi rendang sotong nih. Berselera tul bonda ngan adinda penulis makan. Penulis seniri tambah nasik wal lauk. Wakakaka! Makin naik laa badan penulis kalo asek makan sodap ajer. Ahaks! Penulis kasik resipi tuh kat sini, kot² ade antara korang yg nak mencuba.


Rendang Sotong

Bahan²

500 gram sotong sederhana besar
Santan dari sebiji kelapa
2 sudu besar kerisik
Sehelai daun limau purut
Daun kunyit (jika suka)
Garam
Gula
Minyak

Bahan² dimesin

20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
2 cm kunyit hidup

Cara memasak

1] Bersihkan sotong. Buang kulitnya. Toskan kering.
2] Panaskan minyak dan tumis bahan mesin sehingga garing.
3] Masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit.
4] Kacau sesekali dan biarkan sehingga pekat, naik minyak dan kering.
5] Masukkan sotong, garam dan gula.
6] Masakkan sekejap dan biar sehingga naik minyak.
7] Angkat dan hidangkan.

Nota : Jangan masak sotong terlalu lama kerana ia akan liat. Selamat mencuba.

1 Comment

allaboutharif Fri Jun 16, 08:19:00 AM

cikgu resipi yg lagi senang ade tak?sy wat abis itam2 sotong tu.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.