Mar 23, 2008

Watikah Perlantikan Menteri Besar


Hampir dua minggu berlalu setelah Pilihanraya Umum 12 yang berlangsung pada 8 Mac 2008 usai, Terengganu satu²nya negeri yang masih belum mempunyai Menteri Besarnya. Pelbagai spekulasi timbul tentang calon yang bakal mengisi kekosongan jawatan tersebut. Bermacam² isu hangat timbul tentang calon² yang dijangka bakal menerajui tampuk pimpinan baru.

Mantan Menteri Besar Terengganu iaitu Y.A.B. Dato' Seri Haji Idris Jusoh cuma mentadbir negeri Terengganu sepenggal bermula dari tahun 2004 sehingga 2008 setelah Terengganu yang sebelumnya ditawan oleh Pas berjaya dirampas kembali oleh Barisan Nasional. Akhirnya, persoalan ini terjawab jua apabila watikah perlantikan Menteri Besar telah diberikan kepada calon baru.


Bakal Menteri Besar baru Terengganu ialah Datuk Ahmad Bin Said yang telah menerima watikah perlantikan kira² jam 8.28 pagi tadi. Watikah pengisytiharan diserahkan kepada beliau oleh Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman di Istana Tetamu. Walau bagaimanapun, tarikh mengangkat sumpah masih belum ditentukan lagi.

0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.