Aug 26, 2010

Bihun Singapura


Foto Ehsan : http://selerakini.blogspot.com/

Bulan puasa membuatkan tukang masak terpaksa kreatif mencipta menu untuk berbuka puasa agar tukang makan tidak mencebik dengan perkataan "Asyik makanan ni je... makanan lain takde ke?".

Semalam penulis memasak Bihun Singapura tetapi resipi asalnya telah penulis modifikasi mengikut citarasa penulis sendiri. Cara memasaknya agak mudah dan rasanya pun boleh tahan. Orang bujang pun boleh masak sebab senang sangat. Mari penulis ajarkan Bihun Singapura ala Eriyza.

Bahan ²

1 bungkus bihun (celur dan tos)
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
7 tangkai cili padi (ditumbuk)
Isi ayam (potong kecil)
Sotong @ udang
Bunga kobis
Cili padi (potong kecil)
Minyak
Cuka
Garam
Perasa

Cara ²

Pijarkan sedikit minyak.
Tumiskan bahan yang telah ditumbuk dan cili padi sehingga wangi.
Masukkan ayam berserta sotong atau udang.
Masukkan garam, perasa dan cuka.
Masukkan bihun dan kacau rata.
Masukkan kobis bunga.

Hiasan

1 biji telur (goreng dadar, gulung dan potong serong)

Anda boleh menambah sayur²an seperti sawi, kobis, kucai atau lobak merah mengikut citarasa anda sendiri. Selamat mencuba.


0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.