Jul 29, 2012

Wasiat Pemuda Syahid Di Syria Untuk Keluarga


Seorang pemuda yang berasal dari Arab Saudi, Muhammad Salim El-Harbi, sempat menulis sepucuk surat seperti wasiat untuk ahli keluarganya sebelum keluar berjihad di bumi Syria. Dalam satu pertempuran dengan askar dan talibarut Basyar Al-Assad di Lazaqiyah, Syria pada 7 Ramadhan 1433 bersamaan 26 Julai 2012, pemuda ini telah gugur sebagai mujahiddin.


Antara lain kandungan surat wasiatnya berbunyi :-

“Kepada bonda yang tercinta, kepada ayahanda dan sekalian keluarga. Demi Allah! Saya tidak mengharapkan sesuatu kecuali redha Tuhan, bantuanNya buat agama kita, cintakan kepada jihad dan menuntut syahid. Dengan izin Allah, saya akan memberikan syafaat buat kalian semua.

Ketahuilah! Bahawa mati itu tidak dapat ditolak sesiapapun walaupun kalian cuba menghalang kematian daripada saya, jika dia (mati) datang maka saya tidak dapat keluar. Ketahuilah! Bahawa jihad itu tidak akan dapat mempercepatkan atau melewatkan kematian seseorang. Firman Allah :(Setiap umat itu mempunyai ajal, apabila datang ajal mereka tidak akan disegerakan atau dilewatkan walau satu saat.)

Wahai ibu! Bersabarlah! Bukannya saya seorang bahkan ramai dari kalangan pemuda-pemuda yang telah mendahului saya ke bumi jihad, dari kalangan mereka ialah Abdul Majid Mohammed, Himad dan ramai lagi. Ramai dikalangan mereka yang memperolehi nikmat di akhirat dan dikurniakan syahid.

Ketahuilah wahai ibu! Bahawa kehidupan tidak lagi bermakna buat saya, saya tidak mampu hidup lagi sedang saya melihat umat Islam dihina. Saya juga tidak dapat lagi mendengar tentang kehidupan ini sedang saya melihat saudara-saudara saya mendahului berjihad serta memperoleh syahid.

Maka tidak dapat tidak perlu berjihad, maka tiada kehidupan melainkan dengan jihad. Akan tetapi jalan Allah tidak pernah menyempitkan jalan saya kepadaNya.”

Ditulis oleh Muhammad Salim El-Harbi.


Sungguh besar jihad yang dilakukan oleh anak muda yang berjiwa pejuang ini. Semoga Allah menempatkannya di kalangan roh orang yang beriman.

©Eriyza : Beruntunglah sesiapa yang mati syahid.

Via : Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria

0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.