Nov 30, 2012

Gagal Khatam Al-Quran


Soalan :

SAYA berumur 21 tahun dan mula mengaji ketika berusia lapan tahun. Namun, pada usia 16 tahun saya masih tidak dapat menghabiskan 30 juzuk al-Quran.

Saya hanya sempat mengaji al-Quran hingga juzuk ke 16 saja. Apa hukumnya jika terjadi perkara sebegitu?

ROSLI,
Pulau Pinang

Jawapan :

KEDUDUKAN al-Quran dalam Islam begitu penting. Ia adalah wahyu Allah yang diturunkan kepada Rasulullah SAW sebagai panduan kepada umat Islam dalam menjalani kehidupan seharian.

Membaca al-Quran dikira amalan sunat yang sangat digalakkan Islam. Menurut Rasulullah, secepat bacaan dalam menghabiskan bacaan al-Quran adalah dalam masa tiga hari selain seminggu atau sebulan.

Menurut Imam al-Ghazali, menghabiskan bacaan al-Quran dalam masa sebulan sudah dikira kurang baik. Bagi Imam al-Ghazali, khatam al-Quran yang terbaik adalah dalam masa seminggu.

Itulah sikap masyarakat Islam awal yang begitu mengambil berat mengenai al-Quran ini. Saya menasihatkan saudara supaya menamatkan bacaan al-Quran itu dengan berguru.

Sekarang terdapat banyak kelas pengajian al-Quran yang dapat membantu kita meningkatkan mutu bacaan al-Quran. Selain itu, dengan adanya guru, setiap kesalahan dalam bacaan dan tajwid dapat diperbetulkan.

Terlalu banyak ganjaran sunat apabila mengamalkan bacaan al-Quran secara berterusan.

©Eriyza : Masih mahu belajar Al-Quran.

Via : Harian Metro0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.