Jul 13, 2007

Yahoo Emoticons Dalam Blog


Hari ini penulis belajar cara untuk memasukkan smileys ke dalam blog. Kalau anda perasan, penulis jarang sekali meletakkan ikon smileys ke dalam blog ini. Itu kerana penulis malas untuk copy paste dari laman Yahoo Emoticons ke dalam blog ini. Jom kita lihat bagaimana hasilnya percubaan penulis untuk memasukkan smileys tersebut.

setanputuscintesenyumnangihciumxpastisedihsenyumkenyitkenyitsengihnampakgigisoallove


Berikut adalah cara² untuk menginstall yahoo emoticons ke dalam blog :-

1) Anda perlu mempunyai Firefox (version 2.0 or 1.5). Download di sini : Firefox with Google Toolbar.

2) Kemudian install Greasemonkey, ia membolehkan script diterima oleh Firefox.

3) Selepas itu anda install pula script ini (tak perlu save link, klik saja dan ia akan extract sendiri ke dalam Greasemonkey).

4) Dalam edit template blog anda carik kod css ini ]]></b:skin>

5) Masukkan pula kod dibawah sebelum kod ]]></b:skin>

img.emoticon {
padding: 0;
margin: 0;
border: 0;
}

6) Save template anda.

7) Cuba buat new post dengan menggunakan mode Compose dan anda akan mendapati ikon smiley anda sudah siap untuk digunapakai.

Selamat mencuba.

Sumber : Ien Blogspot

24 Comment

iEn Sun Jul 15, 11:55:00 AM

Hai.. thanks cuz sumbangkan tutorial.. tapi masih ada masalah skit ngeh2. dunnow how to fix it lol :D

^AnGeL iN DiSguiSe^ Fri Aug 24, 10:35:00 AM

Elloo...
Sampai install script jer ok...then, dah tak ok..how ek?

Eriyza Mon Aug 27, 05:14:00 PM

Saudari boleh rujuk pada blog Ien yg saya gunakan sebagai sumber rujukan. Sekiranya masih lum paham, ym saya. :)

---> kelat Fri Dec 07, 08:53:00 AM

yg ni pon kelat dah try... bjaya... tutorial yg baik... tima kasih byk2...

zariel Sun Aug 10, 03:10:00 PM

err...sori komen kat post yg lama...ok kn? :) nk tanya...cmna nk install smileys di bahagian komen? kat post dh buat dh tp kat ruangan komen blum...cmna ye?

mentibang's family Sun Aug 10, 11:18:00 PM

hi... i nak tanya... kalau i nak tambah icon lain, macamana caranya ye?

Eriyza Tue Aug 12, 01:38:00 PM

Zariel, sila rujuk http://www.o-om.com/2008/06/pasang-emoticon-diatas-kotak-komentar.html
untuk memasang ikon smiley tersebut. :)

Mentibang, anda boleh meletakkan ikon lain dengan cara yg sama. Cuma perlu install skrip ikon baru saja ke Greasemonkey. :D

✖cikin✖ Wed Feb 04, 11:18:00 PM

//nk mintak tlong eriyza tgk kn

//cikin de wt kod tu emot tu

//tp bile da install die xkuar lak

//ley tlon fix kn x?

//plizzzzz :15:

Eriyza Wed Feb 04, 11:43:00 PM

Cikin : Agaknya ada kod yg error lam tuh. Cuba semak semula. :)

HANISAH Tue Feb 17, 02:14:00 AM

salam...dah buat....hehe berjaya...tenkiu2...

Eriyza Tue Feb 17, 11:14:00 AM

Hanisah : Wsalam. Tahniah sbb bejaya wat. :)

Daus Thu Mar 26, 10:59:00 AM

Kalau guna yang IE, x leh kew wat???

Eriyza Thu Mar 26, 11:55:00 AM

Daus : Skrip ni pelukan Greasemonkey iaitu Addon tuk Firefox. :)

~zati~ Wed Apr 15, 08:17:00 PM

thanks eriyza..really appreciate ur kindness :X

Eriyza Wed Apr 15, 10:37:00 PM

Zati : Sesama. My pleasure. :)

aya harith Sun May 17, 06:56:00 AM

terima kasih banyak2

dah lama cari tutorial macam ni

=)

Eriyza Sun May 17, 10:28:00 AM

Aya Harith : Sama².

Dee Tue May 19, 02:16:00 AM

~x(

Eriyza Tue May 19, 06:25:00 PM

Dee : :-t

MamaSS aka Jid Sun Jul 12, 01:03:00 PM

Salam Eriyza, terima kasih di atas tutorial yang diberikan... saya dah berjaya buat emoticon yang ini, tapi bila saya bukak blog saya, kod:
img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }
ada di atas navbar blog saya, kenapa ye???
Dan untuk tutorial memasukkan emoticon di kotak komen,saya dah buat tapi sampai sekarang tak de... ":( ntah bile silapnyer...

سُمَيَّة وصَفِيَّة Sun Jul 12, 01:19:00 PM

Alhamdulillah, dah dapat emoticon di blog, cuma emoticon di kotak komen tak dapat... :((

Eriyza Sun Jul 12, 01:25:00 PM

MamaSS aka Jid : Wsalam. Kena letak kod dgn teliti. Semak dan wat skali lg yer. Semoga bejaya.

Jid Mon Jul 13, 11:16:00 PM

Salam Eriyza, untuk blog saya sumayyahsafiyyah.blogspot.com dah dapat emoticon bawang tu, tapi di cintatanpasempadan.blogspot.com tak dapat la... camana yer??? untuk label cloud di sumayyahsafiyyah.blogspot.com tak jadik gak... kenapa yer??

Eriyza Tue Jul 14, 10:25:00 AM

Jid : Kekadang ada kod yg x serasi dgn template. Cuba wat blog test dan tampal kod lam tuh.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.