Sep 10, 2008

Blogumus : Label Flash Beranimasi


Contoh Blogumus Amanda Fazani

Merujuk pada pertanyaan Naae di shoutbox, dia ingin mengetahui bagaimana cara untuk membuat menu kategori / label awan yang berbentuk flash beranimasi. Maka, penulis akan memberitahu cara² untuk memasukkan widget ini ke dalam blog. Caranya mudah saja.


Berikut ialah cara²nya :-
  • Login.
  • Masuk ke Layout - Edit HTML.
  • Download Full Template sebelum mengedit blog.
  • Kemudian, cari kod di bawah ini.

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

  • Tambahkan kod ini pula di bawah kod tadi.

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>

  • Preview dan Save Template.
Antara bahagian yang boleh diubahsuai ialah :-

240 = saiz lebar
300 = saiz tinggi
ffffff = warna latarbelakang
333333 = warna tulisan
12 = saiz tulisan


Selamat mencuba. Semoga sukses.

Sumber : Ien

22 Comment

sukiminna Wed Sep 10, 07:01:00 PM
This comment has been removed by the author.
sukiminna Wed Sep 10, 07:06:00 PM

wah lebih mudah difahami..img src='http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/1.gif

sukiminna Wed Sep 10, 07:08:00 PM

uhuhu..xreti cane nk masukkan smiley..boleh tlg ajarkan x..slmat bbuka

Eriyza Wed Sep 10, 09:34:00 PM

Sukiminna, nak masukkan smiley kat mana?? :)

Mohd Kamal Wed Sep 10, 10:21:00 PM

sebenar dh lame gak nak tanye pasal mende ni.. nnti ada masa & rajin nak cuba letak.

Eriyza Wed Sep 10, 10:55:00 PM

Mohd Kamal, selamat mencuba,
Semoga berjaya. :)

@LiYaNNuaR Thu Sep 11, 12:28:00 AM

wah... sekali cuba... berjaya jugak... thanks eriyza!

Adry Thu Sep 11, 01:35:00 AM

hmmm ni tak buat page tu berat ker??

anyway, you've been to my page rite? ada cadangan tak untuk perbaikkannya?? ada yang kata heavy sangat... ada yang kata kalau guna chrome cakap site saya suspected malware site.. huhu.. bingung bingung...

any idea please?

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com/

cHeRyNa PiReS Thu Sep 11, 05:12:00 PM

waahh...canggihnye...aku tak pandai and takde mase...tak kontrak ke kalo org len buatkan?:P

lawa kaler blog ko kali nieh...aku suke:D

along Thu Sep 11, 05:37:00 PM

elok ler jugak yer,bleh ler aku blaja ni.ten q,ten q

Eriyza Thu Sep 11, 06:18:00 PM

Adry, widget nih x berat. Biasa jer rasanya. Sebenarnya nak letak widget dlm blog begantung pada tuan punya blog. Ada org suka letak byk widget, ada plak blog yg simple. Setakat sy takda masalah bila masuk blog awak. :)

Cheryna, kalo nk suh den wat bleh jerk tp kena kasik upah ler. Daku tau sbb musabab dikau suka kaler blog nih. Hehehe!!! ;))

Eriyza Thu Sep 11, 07:43:00 PM

Sama² Along. :)

neoryzer Mon Sep 15, 02:11:00 PM

terima kasih.. sekian lama mencari baru jumpa :)... mcm mana nk wat yg cam eryza punya bila klik Paparan Penuh dia papar penuh dn sebaliknya.. nice info... x sangka org prempuan cam awk ni suka blaja menda2 cam ni :).. teruskan usaha...

Eriyza Mon Sep 15, 10:16:00 PM

Neoryzer, nanti sy watkan tutorialnya. Terima kasih di atas sokongan anda. ;)

Anonymous

trima ksih, byk gunannya

Eriyza Sat Feb 07, 01:20:00 PM

Anonymous : Sama². :)

♡ Eibu June's ♡ Wed Feb 18, 10:25:00 AM

hwa..hwa..
ibu buat x jd plak..
ape yg silap gaknya yek???
ish3..

Eriyza Wed Feb 18, 10:42:00 AM

Eibu June's : Tutorial ni mudah saja. Letakkan kod di tempat yang betul. Cuba lagi ya. :)

i am innocent Sat May 02, 11:01:00 AM

saya dah letak pada blog baru! terima kasih.. :)

Eriyza Sun May 03, 02:14:00 PM

I Am Innocent : Okey. Sesama.

emotiv4si Sat Jul 18, 10:12:00 AM

nak tanya sikit je....
boleh ker label flash ni buat tu tajuk post je...

Eriyza Sat Jul 18, 06:00:00 PM

emotiv4si : Takleh kot sbb ianya tuk label saja.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.