Sep 16, 2008

Membuat Baca Selanjutnya


Seorang pengunjung blog ini iaitu Neoryzer telah meninggalkan soalan di bahagian komen iaitu tentang penggunaan paparan penuh dan paparan ringkas di dalam blog ini. Dalam erti kata lain, ianya dipanggil sebagai menu baca selanjutnya. Sebagai contoh, menu paparan penuh di dalam blog ini tidak memerlukan pengunjung menunggu untuk membaca cerita penuh kerana ia dibuka di dalam mukasurat yang sama. Ada sesetengah menu tersebut dibuka di dalam muka surat baru.


Berikut ialah cara²nya :-
  • Login.
  • Pilih Layout - Edit HTML (Tanda kotak Expand Widget).
  • Download Full Template sebelum mengedit blog.
  • Cari </head> dan letakkan kod ini sebelumnya.

<script src='http://ladyqistina.googlepages.com/bacaselanjutnya.js' type='text/javascript'/>

  • Cari kod di bawah ini.

<b:includable id='post' var='post'>

  • Tambahkan kod seperti di bawah. Hanya tambahkan kod yang berwana merah.

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post uncustomized-post-template' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title'>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</h3>
</b:if>

<div class='post-header-line-1'/>

<div class='post-body'>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>

<p><data:post.body/></p>

<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a href='javascript:void(0);' expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"'>Selanjutnya...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a href='javascript:void(0);' expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"'>Ringkasan...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>
checkFull("post-" + "<data:post.id/>");
</script>
</b:if>

<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>

  • Save template.
  • Sekarang pergi pula ke Settings - Formatting.
  • Masukkan kod di bawah ini ke dalam Post Template.

Type your summary here
<span id="fullpost">
Type your summary here
</span>

  • Save settings.
Untuk mencuba samada ia berfungsi atau tidak, anda mulakan topik baru dan lihat adakah kod yang sama seperti di atas tertera di dalam kotak. Cara untuk memulakan penulisan adalah seperti berikut :-

Type your summary here = Taip di sini untuk bahagian paparan ringkas.
<span id="fullpost">
Type your summary here = Selanjutnya taip di sini untuk paparan penuh.
</span>


Selamat mencuba. Semoga sukses.

Sumber : Blog Menjerit

38 Comment

cHeRyNa PiReS Tue Sep 16, 06:55:00 PM

yg nieh terase macam complicated sket...ko rase blog aku patut wat camtuh ke?

Adry Tue Sep 16, 10:51:00 PM

tak berapa faham la... aku pun nak buat la supaya senang skit pengunjung nak baca kan... tak la meleret leret cam skrg... explain lg ble?

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

Eriyza Tue Sep 16, 11:13:00 PM

Sha, terpulang pada individu nak guna atau tak. Kalo nak wat pun leh gak. :)

Adry, tang mana kurang paham?? Habaq mai kat cheq. ;)

neoryzer Wed Sep 17, 07:45:00 AM

terima kasih bebanyak2.. tp ada masalah coz keluar error

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: Element type "div" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>".

sy dah cuba byk kali tp stil x dpt gak... huuu kecewanya... tp xpe nk usaha lg ni... kl blh tuan rumah check btul code yg di atas ni kot2 ada ksilapan je... sy nk pastikan adakah silap sy atau code ni.. harap maklum.. jutaan trima ksh wat tuan rumah sudi share tutorial ini..

Mohd Kamal Wed Sep 17, 01:05:00 PM

penah buat skali.. tpi buang blik sbb n3 yg lama pun nk kena edit balik...

Eriyza Wed Sep 17, 02:31:00 PM

Neoryzer, tuk maklumat lanjut bleh refer kat blog nih - http://blogmenjerit.com/2008/03/12/membuat-baca-selanjutnya-versi-2/.

Mohd Kamal, kalo tanak, takyah edit post yg lama. Mulakan dgn yg baru je. ;)

Mohd Kamal Wed Sep 17, 11:05:00 PM

ooo leh ker?? sbb bile kita nengok n3 yg lama, 'read me' ada kat bawah tu gak.

Eriyza Wed Sep 17, 11:41:00 PM

Mohd Kamal, sy x penah pun edit entri sy yg lama. Biarkan saja. Hehehe!!! ;)

Fakiruzki Mon Sep 22, 03:21:00 PM

tolong saya macam mana nak masukkan kod html ni untuk membuat " membaca seterusnya" saya tak faham

Eriyza Tue Sep 23, 10:57:00 AM

Fakiruzki, ikuti tutorial tuh satu persatu. Berhati² semasa memasukkan kod yg berwarna merah. Semoga berjaya. :)

tempayanbudu Sun Nov 23, 07:32:00 PM

dalam html aku takder pon tulisan macm kat atas tue..jenuh aku cari dah..
pening kepala aku..

Eriyza Mon Nov 24, 10:28:00 PM

Tempayanbudu : Cuba guna CTRL + F tuk cari kod. Semoga bejaya. :)

Miss Farina Fri Dec 05, 04:53:00 AM

thanks for this tip. sgtla membantu!!!!!!!!!!!!!!!

Eriyza Fri Dec 05, 11:47:00 AM

Miss Farina : Sama². :D

@LiYaNNuaR Tue Feb 03, 07:50:00 PM

yes... bjaya gaks... yg ini le yg sya nak... thanks... sya notes benda ni yek utk for others yg bminat nak buat Read More versi ini...

Eriyza Tue Feb 03, 10:32:00 PM

AliyaAnnuar : Tahniah bejaya wat. :D

~`akma Mon Feb 16, 09:02:00 AM

salam..saya tak dapat cari kod2 tu..lain je kodnya
:9:

Eriyza Mon Feb 16, 10:07:00 AM

Akma : Wsalam. Cuba guna CTRL + F tuk cari kod. Kalau x jupe gak, maknanya template tak serasi dgn kod ni. :)

AKURO SAN Fri Feb 20, 11:55:00 AM

Cuba yg ni pun tak leh gak...
huhu... camner ni?

Eriyza Fri Feb 20, 12:15:00 PM

Akuro San : Kuar error apa??

AKURO SAN Sat Feb 21, 09:17:00 AM

salam.
sis, saya dah boleh buat dah tutorial ni... Alhamdulillah, jadi...
mmg ada certain kod yg tak der..
apa saya buat, saya copy semua kod dr

<b:includable id='post' var='post'>

sampai

<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->

dan paste balik kat tempat dia...
what ever pun tak pasti la klu ada effect apa2.. saya cuba buka 'preview blog', blog saya ok jer... huhu..
thanks Sis..

Eriyza Sat Feb 21, 12:19:00 PM

Akuro San : Tahniah. Pendekatan memana pun bleh asalkan menjadi. :)

zamri

Yeahhhh...berjaya akhirnya!!!
Setelah beberapa kali mencuba dan gagal, akhirnya berjaya juga.
Komen dari AKURO SAN juga sangat mebantu...
Terima Kasih kepada penulis blog dan AKURO SAN

Eriyza Sun Feb 22, 08:31:00 PM

Zamri : Sama². Tahniah. Bagi laa url blog. Bleh penulis lawat blog anda. :)

ZelL ThE gReaT ! Wed Mar 11, 04:19:00 PM

Ms, x dapat nk wat la, huhuhu... banyak kode yang xda ni... :(

Eriyza Wed Mar 11, 07:25:00 PM

Zell The Great : Kod mana yg tak jumpe??
Kalo tak jupe kod yg ni - div class='post uncustomized-post-template' cuba cari kod ni -
div class='post hentry uncustomized-post-template'

iamsura Sun Mar 22, 01:47:00 AM

Eriyza....saya tak dapatlah buat benda ini...
tapi saya rasa HTML kod saya tu tak serasi ngan kod untuk buat ringkasan catatan ni...
macam yang Eriyza cakapkan....tak serasi...
tapi saya nak jugak...waaaaa...Eriyza tolong lah saya....saya nak sangat benda ni....
harap Eriyza dapat bantu saya...please.....heeee

Eriyza Sun Mar 22, 10:17:00 AM

Iamsura : Kalo kod tak serasi, maka kena tuko template laa tp anda bleh cuba wat baca selanjutnya versi 2. Kadangkala ada template yg x menyokong sesetgh kod tuk widget yg hendak dipasang.

Yaniez Thu Apr 02, 09:58:00 AM

salam eriyza,
saya dah menggunakan auto read more... bagaimana ye untuk sy buat link ringkasan tu...
sebelum sy pernah pakai code fullpost tu, tp leceh. So saya tukar kepada auto read more lebih senang.. sekarang ni sy mencari code utk buat link ringkasan tu... dan bila klik baca selanjutnya tidak mengganggu posting yang lain...
sy dah cuba menggubah code yang ada tp tak dapat

harap awak dpt beri tunjuk ajar..
terima kasih..

Eriyza Thu Apr 02, 10:35:00 AM

Yaniez : Wsalam. Auto read more tuh camno eh?? Biasanya kod yang menggunakan selanjutnya dan ringkasan tuh digunakan pd read more yg dibuka pada page yg sama. Sy pehatikan read more kamu dibuka pd page baru, justeru kod ringkasan tiada di situ.

Yaniez Thu Apr 02, 11:11:00 AM

eriyza, terima kasih membalas. cepat juga awak balas...

auto read more tu, awak tak perlu letak kod ni Type your summary here
< span id="fullpost" >
Type your summary here
< /span >

kat post template... dia akan secara automatik summarize apa yang awak tuliskan tu...

tu sy tanya agak2 code ni boleh digunakan pada auto read more atau tidak... boleh tgk auto read more tu di sini http://cuiit.blogspot.com/.

sy sudah cuba gunakan kod awak tapi tak berjaya... mungkin sebab saya guna auto read more tu... agaknya ada tak kod utk sy ubah tanpa mengganggu auto read more tersebut?

Eriyza Thu Apr 02, 12:03:00 PM

Yaniez : Sy tak tahu caranya. Mungkin kamu bleh rujuk pada tuan punya blog tesebut tuk maklumat lanjut.

Yaniez Thu Apr 02, 01:33:00 PM

ok tak pe eriyza...
apa pun terima kasih kerana menjawab pertanyaan saya ni... :)

Eriyza Thu Apr 02, 01:56:00 PM

Yaniez : Maaf ye.

Anonymous

:|

Eriyza Fri Dec 04, 12:13:00 PM

Anonymous : :-/

bellar0ssa Mon Jan 04, 10:19:00 AM

peliknye.nape ade error ni..puas da tengok.rasenye betol je saye copy paste ni..help me..!

Eriyza Mon Jan 04, 12:19:00 PM

bellar0ssa : Cuba copy dan paste seme sekali kodnya. Cuba lagi yer.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.