Nov 26, 2008

Paparan Komen Di Bawah Topik


Sebelum penulis bertolak ke Shah Alam baru² ini, penulis telah ditanya oleh seorang bloggers iaitu Cendawan Kukor tentang cara² untuk meletakkan komen di bawah topik yang dipaparkan. Ini bererti kotak komen tersebut tidak perlu dibuka di tetingkap yang berasingan. peace


Berikut ialah cara²nya :-
  • Login ke Draft Blogger.
  • Plih Settings - Comments.
  • Tandakan kotak Embedded below post di ruangan Comment Form Placement.
  • Save changes.
Jika cara di atas tidak berjaya anda lakukan, berkemungkinan template anda mempunyai masalah. Anda boleh mencuba cara kedua ini pula.
  • Cari kod di bawah ini.
<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </p>
  • Gantikan kod tadi dengan kod ini pula.
<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.embedCommentForm'> <b:include data='post' name='comment-form'/> <b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> </p>
  • Save changes.
Selamat mencuba. Semoga berhasil. kenyit

Sumber : Blogmenjerit

11 Comment

@LiYaNNuaR Wed Nov 26, 01:48:00 PM

ada masa... bole torai nih... thanks 4 sharing...

Eriyza Fri Nov 28, 02:50:00 PM

AliyaAnnuar : Selamat mencuba. :)

Fina Sophie Fri Jan 02, 08:08:00 PM

Hi.

For your information, it’s already been a week i’m using a modified template for my blogger. previously, i got other commenting problem - the comment form doesn’t show up. but thanx to tutorial sites, i managed to fix it.

but just now, for the first time, i’ve tried to comment my own entry at my blog and published it successfully BUT the comment box DOESN'T appear.

i know there's something wrong about the coding, but which is it??

please, help me . contact me at my blog http://sufilara.blogspot.com
or my email fina_sophie@yahoo.com.my

thanks and regards, Fina.

Eriyza Fri Jan 02, 10:28:00 PM

Fina Sophie : Kalo x bejaya cara pertama, cuba cara kedua. Kalo gagal gak, better tuko template. :)

Fina Sophie Sat Jan 03, 03:02:00 PM

by the way,
tentang tutorial d atas ni,
kena tanda pada kotak kecil 'expand widget templates', baru leh jumpe..

and pada sape yang tak tau, kod tu leh cari gune ctrl+F.

Fina Sophie Sat Jan 03, 03:05:00 PM

eriyza, thanx atas nasihat tu :-*

Eriyza Sat Jan 03, 03:28:00 PM

Fina Sophie : Tq sbb bgtau ttg step yg tetinggal lam tutorial. Poblem dah setel eh??

Fina Sophie Sat Jan 03, 03:37:00 PM

belum la.. :(
kalo bleh saye taknak la tukar template. i'd put so much effort on it.

everything okay, komen dari rakan2 pun terpublish, cuma tak nampak kat bwh tiap entry. yang ade cuma comment form tu je.

baru cadang nak mekap2 bahagian komen, jd mcm ni pula. hehe..

@LiYaNNuaR Sat Jan 31, 12:53:00 AM

x mjadik le... :(

♡ Eibu June's ♡ Tue Feb 17, 11:55:00 AM

salam Eriyza..
time kaseh, menjadik ibu vat..hehehe

Eriyza Tue Feb 17, 12:02:00 PM

Fina Sophie : Agaknya kod tuh ngan template tak serasi.

AliyaAnnuar : Cuba lagi lain hari.

Eibu June's : Tahniah.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.