Feb 1, 2009

Membuat Baca Selanjutnya Versi 2


Ada bloggers baru yang merungut pada penulis bahawa tutorial membuat baca selanjutnya yang penulis ajar sebelum ini terlalu rumit. Untuk itu, kali ini penulis akan mengajar tutorial membuat baca selanjutnya yang ringkas. Anda boleh memasukkannya ke dalam blog dengan mudah. Tidak perlu pening kepala memikirkan kod yang payah. tension


1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML (Tanda kotak Expand Widget).

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.


4. Cari <data:post.body/> atau <p><data:post.body/></p> dan gantikan dengan kod dibawah.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<a expr:href='data:post.url'>Baca Selanjutnya..</a>
</b:if>

5. Save template.

6. Sekarang pergi pula ke Settings - Formatting.

7. Masukkan kod di bawah ini ke dalam Post Template.

Taip di sini untuk bahagian paparan ringkas.
<div class="fullpost">
Selanjutnya taip di sini untuk paparan penuh.
</div>

8. Save settings.

Untuk mencubanya, anda mulakan topik baru dengan menggunakan mod Edit HTML sewaktu menulis. Jika kod yang sama seperti di atas berada di dalam kotak, maknanya anda sudah berjaya membuat baca selanjutnya. Selamat mencuba. Semoga sukses. peace

Via : Jovie

24 Comment

JoVie Mon Feb 02, 11:44:00 AM

wah..terima kasih sudah memberikan backlink....tutorialnya makin OK nih...

Salam,
Jovie (indonesian blogger)

Eriyza Mon Feb 02, 12:30:00 PM

Jovie : Sama². Tutorial kamu juga bagus. :)

a s m Tue Feb 03, 12:26:00 AM

tq awak

Eriyza Tue Feb 03, 10:15:00 AM

Asm : Sama². :)

@LiYaNNuaR Tue Feb 03, 05:42:00 PM

tumpang tanya... kaedah yg ini adalah utk selama2nya atau hanya bole taruk pd entry2 yg panjang aje yek??? agak keliru lah...

Eriyza Tue Feb 03, 10:35:00 PM

AliyaAnnuar : Biasanya diletakkan pd entri yg pjg. :)

AKURO SAN Fri Feb 20, 11:28:00 AM

salam...
kenapa saya buat tak jadi yerk?
lepas masukkan code tu, dan save template, dia akan kuar msg 'error code bX-mpw19q'..

mcm mana nak buat ekk?

Eriyza Fri Feb 20, 12:19:00 PM

Akuro San : Clearkan seme cookies kat browser. Pastuh cuba sekali lg. :)

AKURO SAN Fri Feb 20, 12:24:00 PM

huh? cookies tu apa? mcm mana nak clearkan dia?.. : p

Eriyza Fri Feb 20, 02:07:00 PM

Akuro San : Rujuk sini - http://dilarangmelarang.com/2009/02/mengatasi-bx-apyyso-error-message.html

Ummi Nani Tue Apr 07, 11:31:00 AM

eryza..

berjaya buat tp.. utk entri baru ok la.. abis entri yg sebelum2 tu camner? bila nak edit takde plak kuar paparan

Taip di sini untuk bahagian paparan ringkas.
div class="fullpost"
Selanjutnya taip di sini untuk paparan penuh.


tp kat blog ada "baca selanjutnya" plak kat bawah.. camner ek...

hz wan Tue Apr 07, 11:37:00 AM

knape tak boleh nak wat baca selanjut nye...
cara yg keempat tak leh wat
tak jumpa

Eriyza Tue Apr 07, 01:23:00 PM

Ummi Nani : Kak, sy rasa benda tuh kena tambah sendiri lam topik. Hehehe!!! :)

Eriyza Tue Apr 07, 01:25:00 PM

Hz Wan : Kamu tick kotak expand widget tak?? Gunakan Ctrl + F tuk cari kod. Semoga berjaya.

Ummi Nani Tue Apr 07, 04:08:00 PM

Eryza... tmbh sendiri tu ok.. akak pun rasa gitu.. tp kat posting lama ada 'baca selanjutnyer' bila nak delete tak nmpk plak .. camner ek.. nak delete kat mana?

Eriyza Tue Apr 07, 10:12:00 PM

Ummi Nani : Benda tuh dah setting camtuh. Sy abaikan jer tuk topik lama. Kalo versi satu lagi, ia bermula masa kita wat kod tuh jer. :)

Anonymous

sy telah tukar baca selanjutnya dengan [+]...ia berkesan...sy setting kat HTML...yg cara ke 4 tu...kan ade baca selanjutnya...so saya tukar dgn [+] kemudian save template...korang leh tukar ape2 pekataan atau simbol

Eriyza Thu Apr 09, 10:20:00 PM

Anonymous : Bagi laa nama dan url blog awak, bleh gak kengkawan pi tinjau. :)

mie Thu Apr 16, 07:21:00 PM

salam...
kenapa gue buat dia ada kat bahagian bawah skali....
pastu sama je dgn yg asal...
cuma ada perkataan selanjut nya...
confuse2....

Eriyza Fri Apr 17, 01:40:00 PM

Mie : Errr, awat pelik jadinya tuh??
Cuba wat lg ye.

Pas Trooper Thu Apr 23, 12:11:00 PM

Salam knape bile saya masukankan read more saya punyer posting semua jadi double pening kepala dh nie

http://pastrooper.blogspot.com

Eriyza Thu Apr 23, 01:45:00 PM

Pas Trooper : Wsalam. Masalah mungkin bepunca dr template kamu. Cuba wat satu blog test dan cuba skrip ni ke atas blog baru.

naDDy Fri Jul 24, 02:51:00 PM

dah bjaya bt baca selanjutnya ni..tp bila nak ubah ke perkataan lain, takleh..

Eriyza Fri Jul 24, 11:19:00 PM

naDDy : Tuko jer dalam layout masa tampal kod.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.