Mar 6, 2009

Kemaskini Blog Automatik Di Twitter


Anda selalu mengemaskinikan blog anda?? Anda ada Twitter?? Nah, kombinasi yang bagus. Kini anda tidak perlu bersusah payah memaklumkan kepada pembaca anda di Twitter bahawa anda telah mengepos topik baru di blog. Serahkan sahaja tugasan tersebut kepada yang pakar.


1. Masuk laman web Twitterfeed.

2. Login dengan menggunakan OpenID iaitu email yang anda gunakan untuk Blogspot anda.

3. Klik pada Go to my twitter feeds (or create a new one). Pilih Create new feed.

4. Isikan Username dan Password sama seperti akaun Twitter anda. Untuk bahagian RSS Feed URL, masukkan alamat seperti di bawah ini:-

RSS Feed URL : http://eriyzaqistina.blogspot.com/atom.xml?redirect=false

Tukarkan http://eriyzaqistina.blogspot.com kepada alamat blog anda sendiri.

4. Pastikan kotak Active (if unchecked, this twitterfeed will be inactive, and will not post to twitter) ditanda. Jika tidak, entri terbaru anda tidak akan dipaparkan di Twitter.

5. Akhir sekali, klik Create.

Selepas ini, semua topik yang anda tulis di blog akan dikemaskini secara automatik di Twitter. Justeru, penulis berpendapat semua pengguna Twitter yang mempunyai blog patut mencuba perkhidmatan ini. Jangan lupa jadi rakan penulis di Twitter.

20 Comment

@LiYaNNuaR Sat Mar 07, 12:34:00 AM

done sblm tido... thanks Eriyza...

Eriyza Sat Mar 07, 09:25:00 AM

AliyaAnnuar : Sama².

AKURO SAN Sat Mar 07, 05:50:00 PM

ok... akan dicuba sebentar lg...

Eriyza Sat Mar 07, 10:21:00 PM

Akuro San : Selamat mencuba.

aman Sun Mar 08, 12:52:00 PM

wah...thanks for the tips...lepas nie bleh ar gi cuba.. :D

Eriyza Sun Mar 08, 01:00:00 PM

Aman : Tips nih tuk blogger, tuk Wordpress rasanya bleh rujuk kat blog Menteil. :)

Mr. Azman @ Kreuger Sun Mar 08, 02:08:00 PM

wah bagus betoi artikel ni.
terima kasih ek. eryza. memang amat
berguna untuk para blogger tegar haha~

P/S:- aku mintak maaf sebab lame tak singgah
sini. nanti ade mase aku check it out balik
wokeh~

Eriyza Sun Mar 08, 02:35:00 PM

Mr. Azman @ Kreuger : Sama². Takper, dahulukan mana yg penting. Hehehe!!! :)

genial Mon Mar 09, 04:53:00 AM

wahhh bagus artikelnya...
great source... salam kenal yupp dari jakarta :)

cheexa Mon Mar 09, 04:58:00 AM

blogwalking here with this lovely smile :)

Dave Mon Mar 09, 05:01:00 AM

Greetings \m/ Rock and Rolls!!!
long live Metallica!!!

Eriyza Mon Mar 09, 10:26:00 AM

Genial : Salam kenal kembali.

Cheexa : Thanx.

Dave : Hi.

ciK aMoi Mon Mar 30, 11:06:00 PM

hari ni amoi masuk website twitterfeed tu terus tak leh dh. baru ngat nak test tutorial hang..

Eriyza Tue Mar 31, 10:41:00 AM

Cik Amoi : Hang cuba lain kali noo. ;))

ciK aMoi Tue Mar 31, 01:54:00 PM

yeah!
dh dpt masuk..hihi

Eriyza Tue Mar 31, 02:15:00 PM

Cik Amoi : Kira okey laa tuh. ;)

M.Amirul Aiman @ aemantaslim @ محمد اميرالايمان Fri Apr 03, 11:44:00 PM

Tima kasih ek, menjadi pun. Kalau cam ni snang nak update Twitter!

Eriyza Sat Apr 04, 10:41:00 PM

M. Amirul Aiman : Sesama. :)

fahmishah Thu Jun 18, 02:49:00 PM

Terima kasih untuk tutorial.

Eriyza Tue Jun 23, 11:42:00 AM

fahmishah : Sesama.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.