Apr 11, 2009

Memasukkan Latar Belakang Pada Blog


Soalan Are-pa di shoutbox beberapa hari lalu dirujuk. Dia mahu tahu cara untuk meletakkan gambar di bahagian belakang blog. Ianya bertujuan untuk mencantikkan lagi blog anda jika anda pandai memilih padanan gambar dan warna yang menarik.


Caranya adalah seperti berikut.

1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML.

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari body { dan tambahkan kod gambar pada background:$bgcolor; seperti di bawah.

body {
background:$bgcolor url(http://lamanweb.com/gambar.jpg);
color:$textcolor;
font:x-small "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, Sans-serif;
font-size:small;
text-align:center;
margin:0;
}

5. Preview dan Save template jika anda puashati.

Anda perlu menukar http://lamanweb.com/gambar.jpg dengan gambar anda sendiri. Anda boleh mendapatkan banyak gambar latar belakang yang menarik di Bigoo. Itu saja caranya. Mudah dan ringkas.

11 Comment

are-pa Sun Apr 12, 05:01:00 PM

thanks eriyza!!!
keep it up! :D

Soleh Sun Apr 12, 09:28:00 PM

Salam Eriyza,

Thanks saya dah dapat tukar background saya di blog saya,

TQ Eriyza

Eriyza Mon Apr 13, 10:04:00 AM

Are-pa : Sama².

Eriyza Mon Apr 13, 10:05:00 AM

Soleh : Wsalam. Amboi, byknya blog dia. Sama².

sydeen Thu Apr 16, 07:52:00 PM

ini utk pengguna blogspot. camana pulaka bagi pengguna WP?

Eriyza Fri Apr 17, 01:43:00 PM

Sydeen : Sy tak reti WP. :(

hz wan Thu Apr 30, 02:10:00 PM

ajar sy letak gambar sendiri utk latar belakang blog sy....

Eriyza Thu Apr 30, 11:17:00 PM

Hzwan : Caranya sama je cuma tuko http://lamanweb.com/gambar.jpg pd pic awak seniri.

ekino Sat Jun 06, 09:50:00 AM

:))

Story of Two Nurul's Sat Jun 20, 10:55:00 AM

Bagus toturial ini.. tapi sebelum mencuba.. nak tanyer bolehtak Aen buat paparan dalam blog nie besar sedikit... Blog yang ada nie.. paparan dier kecik jer... so rasa macam rugi pulak space kat kiri n kanan tu...

blog aen di http://aenqistina.blogspot.com/

Eriyza Tue Jun 23, 11:48:00 AM

Story of Two Nurul's : Boleh saja. Selamat mencuba ye.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.