May 9, 2009

Cara Membuat Pautan


Soalan Suraya Rezal penulis rujuk. Dia adalah seorang bloggers yang baru sahaja berjinak² di dalam bidang ini. Justeru, dia meminta penulis untuk mengajarnya membuat pautan atau link di dalam topik. Berikut adalah soalannya.



Firstly saya nak ucapkan syabas dan terima kasih bebanyak kpd eriyza.blog yg amat bagus dan komprehensif..saya ni mmg teramat fresh dlm bidang blog ni..harap eriyza dpt tolong saya ek..
saya nak cuba edit blog saya, step by step..banyak yg nak di edit sebenarnya..takpa la .. one step at a time..hehe
pertama tamanya..macam mana kalau saya nak add link ke blog saya..saya dah google, dan cuba guna tips dr blogger..tapi tak jadi la..maaf la eriyza ek..mmmg betul betul freshie ni..huhuhu
www.surayarezal.blogspot.com
Friday, May 08, 2009 4:50:00 PM


Untuk memudahkan anda faham, penulis sediakan nombor pada gambar tutorial kali ini.

1. Tulis ayat yang anda kehendaki. Warnakan bahagian yang hendak dipaut. (link)

2. Klik pada ikon pautan pada tab menu di atas.

3. Satu kotak akan keluar, taipkan pautan tersebut di dalamnya dan klik OK.

4. Contoh ayat yang telah dipaut. Perhatikan perkataan Eriyza telah ditambah kod di bahagian hadapan dan belakangnya.

Cara yang sama juga boleh digunakan untuk membuat pautan pada gambar. Anda boleh rujuk gambar di bawah.


Jika ada sebarang soalan, boleh kemukakan di bahagian komen. Selamat mencuba.

2 Comment

[a.m.o.i] ™ Sun May 10, 01:58:00 PM

waaaa.ingatkan tutorial Related Post :(

Eriyza Sun May 10, 07:39:00 PM

Amoi : Sabo yer. Kena wat satu lg topik seblum akak tunaikan pemintaan Amoi. Ikut q naa. :D

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.