Jul 9, 2009

Cara Membuat Skrolbar


Doa makan


Doa tidur


Tidak lama dahulu, GambarHehe ada meminta tutorial untuk membuat skrol (scrollbar) pada ayat yang terlalu panjang. Oleh kerana soalan tersebut dikemukakan di Twitter, maka penulis hampir terlupa untuk membuatnya.


Cara untuk membuatnya cukup ringkas. Ianya sesuai untuk menjimatkan ruang pos jika topik yang ditulis terlalu panjang malah gambar pun boleh diletakkan sekali ke dalamnya.

<div style="overflow:auto; height:200px;width:400px;">
Teks atau gambar
</div>

Tukarkan tulisan berwarna merah dengan saiz yang anda ingini. Itu saja.

Via : Muncet

10 Comment

*shay* Sat Jul 11, 01:18:00 PM

eriyza nak tumpang tanya yerk ada tak website lain yang boleh gantikan geocities, kan website tu akan ditutup...

kalau dia tutup macam mana ngan skrip emoticon kita...?

Eriyza Sat Jul 11, 11:13:00 PM

*shay* : Sy guna Weebly.com.

GambarHehe Sat Jul 25, 08:48:00 PM

Sory sis baru berkesempatan nak tengok entry ni.. Di dedikasikan utk saya rupanya.. terharu sungguh.. iskisk.. mekasih ye..

Eriyza Sun Jul 26, 01:17:00 PM

GambarHehe : No hal. :)

eFi sYaFiQaH Thu Sep 24, 03:14:00 PM

::tq sis.dh lama pk cmne nk buat cam gni.

Eriyza Fri Sep 25, 12:04:00 AM

eFi sYaFiQaH : Sesama.

Princessgathis a.k.a umiey Thu Dec 03, 11:09:00 AM

sy xleh pn nk buat tutorial nie...
blh tgk ajar satu2 tak? sy tringin sgt nk wat scroll bar kt blog sy coz sy suka post entri bergmbr. please.

Eriyza Fri Dec 04, 11:10:00 AM

Princessgathis a.k.a umiey : Saudari, kodnya sgt mudah. Letak lam tab Edit HTML. Cuba lg yer.

Princessgathis a.k.a CinTa Mon Dec 07, 08:57:00 AM

xblh la eriyza...

sy tau code tu letak kt edit HTML, tp kt mana harus diletakkan? saya xberapa faham.. tolong ajarkan saya..

Eriyza Mon Dec 07, 10:10:00 PM

Princessgathis a.k.a CinTa : Letak kat mana² pun bleh asalkan dlm tab Edit HTML.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.