Oct 28, 2009

Memasang Blogger Login Form


Jika Wordpress memudahkan penggunanya dengan membenarkan mereka login ke dashboard masing² terus dari blog, kini pengguna Blogspot juga berpeluang menikmati kemudahan seumpama itu dengan memasang widget blogger login form ke dalam blog.


1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Page Elements.

3. Pilih Add a Gadjet - HTML / Javascript.

4. Kemudian, salin kod di bawah ini ke dalamnya.

<form action="https://www.google.com/accounts/ServiceLoginBoxAuth" method="post" onsubmit="onlogin()"><input value="http://www.blogger.com/loginz?d=%2Fhome&p=http%3A%2F%2Fwww.blogger.com%2F" name="continue" type="hidden"/><input value="blogger" name="service" type="hidden"/><input value="8" name="nui" type="hidden"/><input value="8" name="naui" type="hidden"/><input value="2" name="fpui" type="hidden"/><input value="3" name="uilel" type="hidden"/><input value="true" name="skipvpage" type="hidden"/><input value="false" name="rm" type="hidden"/><input value="true" name="alwf" type="hidden"/><input value="http://www.blogger.com/login.g" name="roeu" type="hidden"/><input value="0" name="alinsu" type="hidden"/><input value="WbQ8QiJfUvA" name="GA3T" type="hidden"/><div><label for="Email"> Username: <br/><input id="Email" tabindex="1" value="" name="Email" size="20" type="text"/></label></div><div><label for="Passwd"> Password: (<a href="https://www.blogger.com/forgot.g" target="_top" title="Forgot your password?">?</a>) <br/></label><input id="Passwd" tabindex="2" autocomplete="off" name="Passwd" size="20" type="password"/></div><br/><input id="signin-btn-ns" tabindex="0" value="Sign in" class="ubtn ubtn-block" name="submit" type="submit"/></form>
5. Save.

Untuk memastikan widget di atas dapat digunakan, keluar (logout) dari dashboard anda dan cuba masuk (login) semula ke akaun blog menerusi login form yang terdapat di blog anda. Selamat mencuba.

Via : MrPiratz

8 Comment

ZelL ThE gReaT ! ™ Wed Oct 28, 02:02:00 PM

pnah sdh sya ikot tutorial ni cri blog org indon, tpi gaya form tu x cantik, dengan bingkai2, so sya buang, n kat cni, nmpk smart, so sya wat la, hehehe.. thnx ms :0

HOT ZOOM Wed Oct 28, 06:42:00 PM

Salam,
Untuk apakah tujuan utama kegunaan form login ni ek?

Ambo baru dok blaja hehehe

Eriyza Wed Oct 28, 09:48:00 PM

ZelL ThE gReaT ! ™ : Cuba yg ni plak yer.

Eriyza Wed Oct 28, 10:04:00 PM

HOT ZOOM : Wsalam. Tujuannya adalah tuk memudahkan tuan punya blog login ke dashboard blognya.

Piratz Thu Oct 29, 05:47:00 PM

Eh.. Ade gak kredit kat aku.. tq2...

Eriyza Thu Oct 29, 08:55:00 PM

Piratz : No hal. Penulis blog ini mmg gemar memberikan kredit kpd blog yg dirujuk. ;)

mdnor Sun Aug 28, 01:26:00 PM

macam best je ada kredit..camne nak dapat tuh..huhu

Eriyza Sun Aug 28, 05:30:00 PM

@mdnor
Apabila blogger lain merujuk pada tulisan anda dan mereka menyatakan blog anda sebagai sumber rujukan.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.