Dec 7, 2009

Memasang Cursor Pilihan Dalam Blog


Penulis pernah ditanya cara² untuk memasang cursor di dalam blog. Pembaca tersebut menanyakan soalan di shoutbox tetapi penulis sudah lupa siapakan gerangan nickname tersebut. Jadi, hari ini penulis tunaikan permintaannya. Penulis berharap pembaca tersebut membaca topik ini. Harus diingat, cursor sebegini hanya kelihatan pada browser tertentu sahaja seumpama Firefox.


Mula² sekali anda perlu mencari cursor yang sesuai dengan citarasa anda. Penulis akan menggunakan cursor kegemaran penulis untuk tutorial kali ini.

1. Masuk ke laman sesawang 123cursor. Pilih satu cursor dan klik kanan pada cursor tersebut dengan memilih copy image location save image as. Kemudian hoskan cursor tersebut di hosting anda sendiri.

2. Login ke Blogspot.

3. Pilih Layout - Edit HTML.

4. Download Full Template sebelum mengedit blog.

5. Cari ]]></b:skin> dan tampal kod cursor tadi di atasnya.

body { cursor:url("http://www.web.com/cursor.gif"),default;}
Tukarkan alamat http://www.web.com/cursor.gif dengan alamat cursor anda sendiri.

6. Save template.

Itu sahaja. Selamat berjaya.

Via : MariBinaBlog

7 Comment

★٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶☠ Dakjaat™ ☆٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶★ Mon Dec 07, 03:14:00 PM

gambar tu tak dapat tengok oit! ;D

D Y R A Mon Dec 07, 06:36:00 PM

ni untuk pengguna mordern template je kew?

Eriyza Mon Dec 07, 10:40:00 PM

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶☠ Dakjaat™ ☆٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶★: Terima kasih atas makluman. Gambar sudah dibaiki.

Eriyza Mon Dec 07, 10:48:00 PM

D Y R A : Tak pasti plak blog klasik bleh guna atau tak. Cuba dolulah yer.

Mr ProPiTo Thu Dec 10, 11:09:00 AM

comel2..... mekasih..ilmu tu,,kikiki

Eriyza Thu Dec 10, 02:33:00 PM

Mr Propito : Sesama. No hal.

~farhana fabulous~ Fri Apr 16, 10:43:00 PM

tak dapat buat la nak letak cursor dalam blog...tak paham..

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.