Jan 15, 2011

Jadikan Browser Dual Screen


Hai semua. Apa khabar?? Semoga sihat sejahtera hendaknya. Anda bertuah kerana melihat blog ini dikemaskini kerana sebelum ini komputer penulis menghadapi masalah malah penulis hilang mood untuk menulis. Baiklah, hari ini penulis cuma ingin berkongsi tips ringkas untuk anda.

Antara lain tips ini adalah untuk memlihat dua jenis web yang berlainan di dalam satu browser. Teknik ini juga lebih dikenali sebagai dual screen browser. Caranya sangatlah mudah.

Copy dan paste kod di bawah ini di browser anda, kemudian tekan Enter.

javascript:finderonly=location.href;int3rnet=prompt('Masukkan%20URL%201',finderonly);brows3r=prompt('Masukkan%20URL%202',int3rnet);if(int3rnet&&brows3r){F1nd='<frameset%20cols=\'*,*\'>\n<frame%20src=\''+int3rnet+'\'/>';F1nd+='<frame%20src=\''+brows3r+'\'/>\n';F1nd+='</frameset>';with(document){write(F1nd);void(close())}}else{void(null)}

Akan keluar prompt Masukkan URL 1 untuk anda mengisi alamat web pertama diikuti dengan prompt Masukkan URL 2 untuk web kedua. Sebagai contoh, penulis memasukkan Facebook di prompt pertama dan Blog Peribadi di prompt kedua.

Masukkan URL 1 = http://facebook.com
Masukkan URL 2 = http://eriyzaqistina.blogspot.com

Mudah sajakan?? Selamat mencuba.

Via : HelloFareast

6 Comment

Jebat Malaya Sun Jan 16, 12:27:00 AM

aku try kat chrome ngan mozilla tak jadi pun....

Eriyza Sun Jan 16, 01:03:00 AM

@Jebat Malaya
Maaf tuan, lupa nak encode pulak. Dah dibaiki kodnya. Terima kasih atas komen. :)

❤NazirahMoktar❤ Sat Jan 29, 01:53:00 AM

sangat best! sukee..time kasih share :)

Eriyza Sat Jan 29, 10:20:00 AM

@❤NazirahMoktar❤
Sesama. Datanglah lagi tuk banyak lagi tips / tricks yg best. :)

Anonymous

waaaa.....ambik IT ekkkk.....ajar kite psl coding leh

Eriyza Wed Apr 06, 03:30:00 PM

@Anonymous
Taklah, belajar dari pakcik Google je. Awak pun boleh belajar dari internet.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.