Feb 18, 2006

Kekeluargaan

Aku adalah seorang yang mementingkan hubungan kekeluargaan dan juga persahabatan. Bagi aku, keluarga adalah insan terapat yang mengetahui semuanya mengenai diri ini. Tentang sikap, minat, makanan kegemaranku dan sebagainya. Aku tingin berceloteh tentang ikatan kekeluargaan lam tulisanku kali nih.

Sepanjang pengamatan aku, remaja atau anak muda hari ini sudah tidak menghiraukan hubungan kekeluargaan. Lazimnya, mereka hanya mengenali sanak saudara yang tinggal berdekatan dengan mereka. Ada juga antara mereka yang hanya mengenali setakat pakcik/makcik/sepupu. Selebihnya tidak pula mereka kenali atau ketahui tempat tinggalnya. Tambah menyedihkan, pabila mereka ini langsung tidak berminat untuk mengenali darah daging mereka sendiri.

Selalunya, ibu bapa kita akan membawa kita mengenali ahli keluarga yang lain pada musim perayaan dan juga ketika kenduri kahwin. Malangnya, ramai diantara kita tidak suka memenuhi pelawaan ibu bapa untuk ke majlis tersebut. Akibatnya, sanak saudara yang bau-bau bacang ngan kita sudah jadik semakin jauh kerana saling tidak mengenali. Natijahnya, kadangkala kita seniri tidak sedar bercinta dengan sedara seniri. Pabila tiba hari bertunang, baru laa masing² mengetahui bahawa mereka bersaudara.

Aku dikira beruntung kerana menjadi "driver" kepada ibu bapaku membuatkan aku mengenali ramai sedara mara dekat mahupun jauh. Maklumlah ibu bapaku sering memenuhi undangan perkahwinan, jadik mereka akan memperkenalkan aku kepada keluarga yang lain. Dari situ laa aku mengenali dua pupu, tiga pupu, moyang sedara dan pelbagai lagik gelaran yang ada. Akhirnya, hubungan kekeluargaan makin mesra kerana sering bertemu. Selain daripada menghadiri majlis tertentu, ibu bapaku juga suka menjejaki sanak saudara mereka yang berada di tempat tertentu. Sebagai contohnya, bebaru ini kami mengunjungi rumah dua pupu ayahku dan kemudiannya kami pergi ke rumah sepupu ibuku pula. Kedua²nya ramah dan mesra.

Begitu laa serba sedikit cerita aku mengenai ikatan persaudaraan. Bagaimana pula agaknya dengan korang? Adakah korang mengenali sedara mara korang yang jauh atau sekadar mengenali sepupu sahaja? Aku menyeru kepada diri seniri dan juga pembaca blog ini supaya saling mencari waris masing². Perkukuhkan silatulrahim antara kita.

0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.