Aug 19, 2008

Buang Nombor Pada Kategori


Kebiasaannya widget label atau kategori di blogspot memaparkan jumlah topik yang telah ditulis oleh anda. Sebenarnya anda boleh menghilangkan jumlah topik di widget tersebut jika anda tidak mahu umum mengetahui jumlah sebenar topik yang telah anda buat sepanjang berblog.


Anda perlu lakukan perkara berikut untuk membuang jumlah topik.
  • Login masuk.
  • Masuk ke Layout.
  • Pilih Edit HTML - tandakan Expand Widget.
  • Download Full Template sebelum mengedit blog.
  • Cari kod dibawah ini dan buang.

  • Akhir sekali, Save template.
Siap. Sekarang widget label atau kategori anda sudah tidak mempunyai nombor lagi. Selamat mencuba.

Sumber : Ien

8 Comment

Mohd Kamal Tue Aug 19, 11:51:00 PM

rasa sayang plak kalu nak buang... bole pasang balik ker kalu buang??

cHeRyNa PiReS Wed Aug 20, 02:01:00 AM

okeh eriyza...got it:D

Adry Wed Aug 20, 06:25:00 AM

mmmm.... gud tip

Eriyza Wed Aug 20, 10:05:00 AM

Mohd Kamal, kalo nak pasang balik, tambah ajer semula kodnya. ;)

Cheryna, selamat mencuba. :D

Adry, thanks. :)

iEn Wed Aug 20, 01:02:00 PM

mcm kenai jack hack jenis ini.. ambil tang mana?

Eriyza Wed Aug 20, 01:23:00 PM

Ien, sumber rujukan dah letak kat bahagian navigasi. Hehehe!!! :)

iEn Wed Aug 20, 04:13:00 PM

Ikutkan kalau xletak sumber mmg salah.. kat navigasi tu sebagai umum sahaja.. Rujukan ni maksudnya URL mana yg kita ambik sbg panduan di setiap Post yg kita buat.. URL tu contoh mcm "http://tutorialblog.blogspot.com/2008/08/buat-tab-link.html". Lokasi yang tepat memudahkan pengguna refer balek pada yg asal.

Untuk pengetahuan cik eriyza, lebih banyak "Banklink" yg cik eriyza buat, Ranking blog eriyza dengan blog orang yg direlatekan tu secara xlangsung akan naik. So bila user gunakan search engina Google atau Yahoo dengan keyword yang tepat, siapa tahu blog eriyza antara yang tersenarai di halaman pertama kat search engine Google atau Yahoo, atau search engine yg lain.

p/s: jangan jadi macam blog niezom@blogspot dulu.. tahun sudah sudah ramai orang attack dia kat shoutbox dia sebab dia dituduh sebagai pencuri sumber sebab tak buat banklink balek atau tak hargai dengan pemberian credit.

harap maklum

Eriyza Wed Aug 20, 05:59:00 PM

Okey. Thanx Ien. :)

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.