Sep 4, 2008

Menu Drop Down Untuk Kategori


Bloggers yang aktif menulis tentu sahaja menyiarkan topik di blognya dengan pelbagai kategori yang berlainan. Kadangkala senarai kategori tersebut terlalu panjang sehingga membuatkan laman blog menjadi sesak. Justeru, ada cara untuk membuatkan kategori blog anda menjadi menu drop down.


Anda perlu melakukan langkah² berikut.
  • Login.
  • Dashboard - Layout - Edit HTML.
  • Download Full Template sebelum mengedit blog.
  • Cari kod di bawah ini.

<b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'/>

  • Gantikan kod di atas dengan kod ini pula.

<b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>

<br />
<select onchange='location=this.options[this.selectedIndex].value;'>
<option>Select a label</option>
<b:loop values='data:labels' var='label'>
<option expr:value='data:label.url'><data:label.name/>
(<data:label.count/>)
</option>
</b:loop>
</select>

<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>

  • Save template.
Sekarang anda boleh mengalihkan kategori drop down menu anda ke tempat yang dirasakan sesuai. Semoga berhasil.

Sumber : Blogger Buster

9 Comment

Adry Fri Sep 05, 11:23:00 AM

mmm... nice tips :D

Eriyza Fri Sep 05, 02:28:00 PM

Tq Adry. :)

cHeRyNa PiReS Fri Sep 05, 08:07:00 PM

comey...tp aku suke dgn karangan sekolahku yg panjang...ehehe...

Mohd Kamal Fri Sep 05, 11:29:00 PM

sbb tu x nak wat bebanyak kategori.. nnti nampak x brape cun..

Eriyza Sat Sep 06, 01:48:00 AM

Cheryna, hang memang ghajin menulis. Teruskan beb. :)

Mohd Kamal, banyak topik bleh disenaraikan lam satu kategori. Hehehe!!! ;)

@LiYaNNuaR Mon Dec 29, 08:19:00 PM

cuba2 terus mjadi.. thanks for sharing... take note, ok...

Eriyza Tue Dec 30, 01:51:00 PM

AliyaAnnuar : Baguslah sbb leh wat. ;)

♡ Eibu June's ♡ Thu Feb 19, 12:17:00 AM

salam Eriyza...
ibu buat yang nilah trus blog ibu hilang..
hwa..:(
tapi x taulah ibu godek camne timbul smula....hehehe
cian ibukan..x pandai nk buat jugak...T_T


jagi satu nk tye..
kalo label kite ade label199..
kekalkan ke??
atau ganti label1...confuse

Eriyza Thu Feb 19, 12:47:00 AM

Ibu : Lain kali Download Full Template dulu ya. Kalo blog ilang, nanti leh backup balik. Ibu cari kod yg seumpama Label1 tuh. Biasanya kod tuh kalo bebeza pun x jauh sgt.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.