Feb 16, 2009

Membuat Pesanan Di Setiap Topik


Kali ini penulis mahu berkongsi cara² untuk membuat pesanan pada setiap topik. Antara tujuan pesanan ini ialah anda boleh menulis kata² hikmah, pengumuman tentang sesuatu isu atau meletakkan iklan yang bersesuaian. Cara membuatnya juga senang. Ayuh, kita belajar bersama kerana tutorial ini juga untuk rujukan penulis sendiri.


1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML (Tanda kotak Expand Widget).

3.
Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari <data:post.body/> dan letakkan kod ini dibawahnya.

<hr/><center>
<b>Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih. Mahu mengetahui sesuatu tentang penulis?? Kunjungilah blog peribadi penulis di <blink><a href='http://eriyza.aeropama.com/' target='_blank'>Inspirasi Dari Kisah Benar</a></blink></b>
</center><hr/>

Tukarkan ayat yang penulis tebalkan dengan ayat anda sendiri.

5. Save template.

Siap. Mudah sajakan?? Anda tentu boleh buat. Ada sebarang komen??

12 Comment

a s m Mon Feb 16, 03:45:00 PM

sgt menarik tq

a s m Mon Feb 16, 03:50:00 PM

nk tny apa gunanya stemeter dalam kita punya blog

D@U$ Mon Feb 16, 05:52:00 PM

tq, jadik pon....
:12:

Eriyza Mon Feb 16, 09:21:00 PM

Asm : Sitemer tuh digunakan tuk menghitung jumlah pelawat ke blog kita.

Eriyza Mon Feb 16, 09:23:00 PM

Daus : Sama². :)

D@U$ Tue Feb 17, 01:42:00 PM

salam sis, nampak sama macam Bro Juki, teringat pulak kat template sis yg pinky dulu tu..tknk buat post ke pasal teplate dulu dan template sekarang macam sis YanMie buat tu...
Ramai ekk blog berubah wajah yek...
InsyaAllah, mungkin tahun depan blog daus akan jadik seperti blog simple bertaraf remaja..
Blog daus macam kanak2 kan..benci betul la...
apa2 pun nice teemplate...

Eriyza Tue Feb 17, 02:14:00 PM

Daus : Blog pinky tuh akak dah edit, ia dah berbeza dari blog asal yg diwat oleh tuannya. Kebetulan bekenan plak ngan layout yg Juki publish, akak rembat ler. Kamu pun leh mengedit seniri blog kamu tp jgn buang kredit asal kpd tuannya. Hak cipta seseorg pelu dihormati. :)

D@U$ Tue Feb 17, 02:59:00 PM

Sis Eriyza: ok, daus ingat tu...

j_hafiz Wed Feb 18, 03:04:00 PM

mm..xde tutorial utk wp ke?

Eriyza Wed Feb 18, 09:56:00 PM

J_Hafiz : Sy tak mahir lam Wordpress.

ZelL ThE gReaT ! ™ Fri Feb 19, 02:37:00 PM

im done here, thnx :D

Eriyza Fri Feb 19, 10:23:00 PM

ZelL ThE gReaT ! ™ : Good. :)

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.