Mar 15, 2009

Cara Membezakan Komen Penulis Dan Pelawat


Saudara Mie bertanyakan tentang tutorial membezakan warna komen tuan punya blog dan juga pelawat beberapa hari lalu. Ketika itu, penulis belum menulis tentang topik seumpamanya tetapi hari ini terasa rajin pula untuk berkongsi topik tersebut. Kalau Mie sudah pun menemui tutorialnya di blog lain, penulis berharap topik ini bermanfaat buat otang lain pula.


Pastikan anda mengikuti langkah² ini dengan teliti supaya tidak berlaku sebarang kerosakan pada template anda.

1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML (Tanda kotak Expand Widget).

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari kod seperti di bawah :-

.comment-body {
margin:0;
padding:0 0 0 20px;
}
.comment-body p {
font-size:100%;
margin:0 0 .2em 0;
}

5. Tambahkan kod ini di bawahnya.

.comment-body-author {
margin:0;
padding:0 0 0 20px;
}
.comment-body-author p {
font-size:100%;
margin:0 0 .2em 0;
color:#000000;
background:#39cb43;
}

6. Jika anda tidak menemui kod seperti di atas, anda boleh mencari kod seperti ini pula.

#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
background: #3399ff;
border:1px solid $bordercolor;
margin-bottom: 10px;
padding: 5px;
}

7. Tambahkan kod ini pula selepasnya.

#comments-block .comment-body-author p {
margin:0 0 .75em;
background: #39cb43;
color:#000000;
border:1px solid $bordercolor;
margin-bottom: 10px;
padding: 5px;
}

8. Seterusnya cari <dl id='comments-block'>, tambahkan kod yang berwarna merah.

<dl id='comments-block'>
<b:loop values='data:post.comments' var='comment'>
<dt class='comment-author' expr:id='"comment-" + data:comment.id'>
<a expr:name='"comment-" + data:comment.id'/>
<b:if cond='data:comment.authorUrl'>
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'><data:comment.author/></a>
<b:else/>
<data:comment.author/>
</b:if>
said...
</dt>

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p></p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

<dd class='comment-footer'>

9. Save template.

Anda bolehlah melihat perubahan yang telah berlaku ke atas kotak komen milik anda dan pelawat anda. Selamat mencuba. Semoga sukses.

Via : Muncet

18 Comment

matkapak Mon Mar 16, 03:49:00 PM

toce2

D@U$ Mon Mar 16, 04:39:00 PM

Best gak ni...
Tapi pening la nak buat...
tp x per nk try dulu smpai berjaya...
Thanks Kak Eriy

KhairiL's Mon Mar 16, 09:40:00 PM

nak tny
mcm mn nak pilih pemilihan warna
anatara penulis dan peng"komen"

Eriyza Mon Mar 16, 10:30:00 PM

Matkapak : Sesama.

Eriyza Mon Mar 16, 10:33:00 PM

Daus : Try n error pekara biasa bg sorang bloggers. :)

Eriyza Mon Mar 16, 10:37:00 PM

Khairil's : Contoh kaler ialah background: #3399ff; dan background: #39cb43;.

mie Thu Mar 19, 04:35:00 PM

ayoyoyo...
pesal lak xde yg no.4 & no.6 ni...
dh confuse...
nk kn try blk ni....
thankz eriyza....

Eriyza Fri Mar 20, 12:16:00 AM

Mie : Pakai template covert dr WP kaa??

mie Fri Mar 20, 01:03:00 AM

aah.....
gitu la...
maybe sbb tu kot.....
xpe la,apa2 pun thankz...

Eriyza Fri Mar 20, 11:25:00 AM

Mie : Cuba guna template original tuk Blogspsot. Kekadang template yg dirip dr WP x seswai tuk dimasukkan widget tertentu. :)

ciK aMoi Fri Mar 27, 04:45:00 PM

tutorial ni bkn utk pop up ke?

Eriyza Sat Mar 28, 10:40:00 AM

Cik Amoi : Cheq guna tuk embed komen okey jer. :)

ciK aMoi Sat Mar 28, 02:43:00 PM

tak. amoi pakai pop up, tu pasal tak dpt buat

Eriyza Sat Mar 28, 03:18:00 PM

Cik Amoi : Agaknya laa. Tak penah cuba plak tuk komen jenis pop up.

Ducks Fri Apr 17, 11:01:00 PM

tuk classic template tader ker... lalalalaal

Eriyza Sat Apr 18, 10:11:00 AM

Ducks : Takde. :)

PisangGorengKeGorengPisang Tue Nov 16, 12:47:00 PM

tq eriyza..suke belajar ngn tutorial yg disediakan, truskan usaha tuk wat tutorial tau...

PisangGorengKeGorengPisang Tue Nov 16, 12:50:00 PM

klu sy nk wat line border je cmne pula ek??

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.