May 11, 2009

Memasang Artikel Berkaitan


Tutorial untuk Artikel Berkaitan ini telah diminta oleh Cik Amoi beberapa hari lalu tetapi penulis terpaksa menyiapkan tutorial lain terlebih dahulu. Pagi tadi, penulis melihat dia telah pun berjaya membuatnya.
Justeru, penulis memohon maaf kerana kelewatan menulis tutorial ini.


Oleh kerana penulis bercadang untuk membuat tutorial ini, maka penulis teruskan jua walaupun Amoi telah merujuk tutorial lain.

1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML (Tanda kotak Expand Widget).

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari <data:post.body/> dan masukkan skrip ini di bawahnya. Jika
<data:post.body/> ada lebih dari satu, letakkan di bawah kod pertama.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<div class='similiar'>

<div class='widget-content'>
<h3>Artikel² Mengikut Kategori</h3>
<div id='data2007'/><br/><br/>
<script type='text/javascript'>

var homeUrl3 = &quot;<data:blog.homepageUrl/>&quot;;
var maxNumberOfPostsPerLabel = 4;
var maxNumberOfLabels = 10;

maxNumberOfPostsPerLabel = 100;
maxNumberOfLabels = 3;


function listEntries10(json) {
var ul = document.createElement(&#39;ul&#39;);
var maxPosts = (json.feed.entry.length &lt;= maxNumberOfPostsPerLabel) ?
json.feed.entry.length : maxNumberOfPostsPerLabel;
for (var i = 0; i &lt; maxPosts; i++) {
var entry = json.feed.entry[i];
var alturl;

for (var k = 0; k &lt; entry.link.length; k++) {
if (entry.link[k].rel == &#39;alternate&#39;) {
alturl = entry.link[k].href;
break;
}
}
var li = document.createElement(&#39;li&#39;);
var a = document.createElement(&#39;a&#39;);
a.href = alturl;

if(a.href!=location.href) {
var txt = document.createTextNode(entry.title.$t);
a.appendChild(txt);
li.appendChild(a);
ul.appendChild(li);
}
}
for (var l = 0; l &lt; json.feed.link.length; l++) {
if (json.feed.link[l].rel == &#39;alternate&#39;) {
var raw = json.feed.link[l].href;
var label = raw.substr(homeUrl3.length+13);
var k;
for (k=0; k&lt;20; k++) label = label.replace(&quot;%20&quot;, &quot; &quot;);
var txt = document.createTextNode(label);
var h = document.createElement(&#39;b&#39;);
h.appendChild(txt);
var div1 = document.createElement(&#39;div&#39;);
div1.appendChild(h);
div1.appendChild(ul);
document.getElementById(&#39;data2007&#39;).appendChild(div1);
}
}
}
function search10(query, label) {

var script = document.createElement(&#39;script&#39;);
script.setAttribute(&#39;src&#39;, query + &#39;feeds/posts/default/-/&#39;
+ label +
&#39;?alt=json-in-script&amp;callback=listEntries10&#39;);
script.setAttribute(&#39;type&#39;, &#39;text/javascript&#39;);
document.documentElement.firstChild.appendChild(script);
}

var labelArray = new Array();
var numLabel = 0;

<b:loop values='data:posts' var='post'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
textLabel = &quot;<data:label.name/>&quot;;

var test = 0;
for (var i = 0; i &lt; labelArray.length; i++)
if (labelArray[i] == textLabel) test = 1;
if (test == 0) {
labelArray.push(textLabel);
var maxLabels = (labelArray.length &lt;= maxNumberOfLabels) ?
labelArray.length : maxNumberOfLabels;
if (numLabel &lt; maxLabels) {
search10(homeUrl3, textLabel);
numLabel++;
}
}
</b:loop>
</b:loop>
</script>
</div>

</div>
</b:if>

5. Save template.

Anda bleh menukar tulisan berwarna merah mengikut kehendak sendiri. Selamat mencuba. Semoga berjaya.

Via : Kendhin

10 Comment

[a.m.o.i] ™ Mon May 11, 11:36:00 AM

walau apa pun thnkx ya sebab tetap sudi buat tutorial untuk amoi^^

JaKuN Mon May 11, 12:11:00 PM

langsung aku tidak paham...n tidak boleh lansung...peningggggggg

Eriyza Mon May 11, 12:55:00 PM

Amoi : No hal. :D

Eriyza Mon May 11, 12:56:00 PM

Jakun : Errr, cuba ikut cara²nya satu persatu. Mesti bleh punya.

xuen adyla Mon May 11, 01:50:00 PM

wow great will try

Eriyza Mon May 11, 03:06:00 PM

Xuen Adyla : Selamat mencuba.

MindHeartBodySoul Tue May 12, 11:53:00 PM

Salam... nih dah banyak org komen...
Jumpa blog nih dari sini...

http://www.menteil.net/alamak-blog-aku-takde-orang-nak-komen.html

Eriyza Wed May 13, 11:51:00 AM

MindHeartBodySoul : Komen sini mmg x byk.
Terima kasih sbb sudi singgah. :)

hz wan Fri Sep 11, 10:23:00 PM

salam...sy dah wat...tp bila view tak muncul pun...

Eriyza Sat Sep 12, 12:39:00 AM

hz wan : Cuba guna LinkWithin, ia lebih mudah dr yg ni. :)

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.