Aug 26, 2009

Memasang Jumlah Pos Dan Komen


Selamat berpuasa kepada semua pembaca blog ini yang beragama Islam. Hari ini penulis mahu berkongsi cara untuk memasang jumlah pos dan jumlah komen. Ianya adalah widget yang mudah dan sangat sesuai untuk dicuba oleh bloggers baru.


Cara²nya adalah seperti berikut :-

1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Page Elements.

3. Pilih Add a Gadjet - HTML / Javascript.

4. Kemudian, salin kod di bawah ini ke dalamnya.

<script style="text/javascript">

function numberOfPosts(json) {
document.write('Total Posts: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}

function numberOfComments(json) {
document.write('Total Comments: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}


</script>

<script src="http://www.eriyza.via.my/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numberOfPosts"></script><script src="http://www.eriyza.via.my/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numberOfComments"></script>

5. Save.

Tukarkan alamat blog penulis yang berwarna merah dengan alamat blog anda sendiri. Selamat mencuba.

11 Comment

ezany Thu Aug 27, 01:42:00 AM

dah lama pasang widget ni kat blog..

uish.. mesti blogger tegar ni.. dr tahun 2004 dah mula blogging.. post pun dah byk sgt tu.. hehe..

keep it up..

Naz Thu Aug 27, 01:51:00 PM

info ni amat bagus... terima kasih admin.. :)

Eriyza Thu Aug 27, 04:11:00 PM

ezany : Aha, mmg dah lama sgt bina blog ni. Dah usang pun.

Eriyza Thu Aug 27, 04:12:00 PM

Naz : Sesama.

BUDI- tiada yang lebih baik dari memaafkan Mon Sep 14, 05:21:00 PM

wlau usang masih guna lgi.. xperlu d pinggirkan kan...:)http://mypaperheart2.blogspot.com/

Eriyza Mon Sep 14, 05:52:00 PM

BUDI- tiada yang lebih baik dari memaafkan : Aha, terpulang pada individu sama ada mahu guna atau tidak.

::AnEp:: Tue Sep 15, 04:51:00 PM

thx 4 sharing..

Eriyza Wed Sep 16, 12:38:00 AM

::AnEp:: : Welkam.

Rziki Sat Feb 06, 08:55:00 PM

http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/21.gif :))

mdnor Sun Aug 28, 01:28:00 PM

boleh edit tak statistik tu..hehe

Eriyza Sun Aug 28, 05:31:00 PM

@mdnor
Tak pasti.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.