Aug 13, 2009

Menukar Tulisan Pada Tajuk Topik


Dua hari lalu, Cikgu Putraaiman telah meninggalkan soalan di shoutmix penulis. Soalannya adalah tentang penukaran jenis tulisan di bahagian topik. Jadi, penulis fikir ada juga pembaca lain yang mungkin mahu bertanyakan soalan yang sama tetapi belum berbuat demikian. Jom, kita belajar sama².


1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML
(Tanda kotak Expand Widget).

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari .post h3 } atau .h3 }, tampal kod berwarna ungu sebelum tanda {.

Contoh kod :-

.post h3 {
margin:.25em 0 0;
padding:0 0 4px;
font-family:Kristen ITC;
font-size:20px;
font-weight:400;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
background: #333333;
padding: 5px;
}

font-family:Kristen ITC; = jenis tulisan
font-size:20px; = saiz tulisan
font-weight:400; = ketebalan tulisan

5. Preview dan save template jika berpuashati.

Anda juga boleh menambah kod ungu di atas di dalam sidebar atau komen. Selamat mencuba. Semoga sukses.

14 Comment

ezany Thu Aug 13, 03:58:00 PM

tutorial yg simple.. tp bgs.. :D

Eriyza Thu Aug 13, 07:24:00 PM

ezany : Terima kasih. :)

ZelL ThE gReaT ! ™ Fri Aug 14, 10:46:00 AM

thnx ! brguna tutorial ni, tpi sya nk tutorial tukar tulisan kat header la ms, "TANGGAPAN TENTANG TOPIK TERTENTU" Mcam mna nak wat?

Eriyza Fri Aug 14, 01:52:00 PM

ZelL ThE gReaT ! ™ : Tulisan tuh lam banner bkn kat layout.

[a.m.o.i] ™ Sun Aug 16, 12:34:00 AM

tulisan tu muncul mcm yg amoi mahukan ~x(

Eriyza Sun Aug 16, 07:57:00 PM

[a.m.o.i] ™ : Takleh wat ke??

amoi Sat Aug 29, 10:59:00 PM

yup. tulisan tu tak muncul mcm yg amoi nak kan :-L

Eriyza Mon Aug 31, 01:06:00 PM

amoi : Cuba lg ye sbb benda ni mudah jer. Tuk pemulaan, gunakan tulisan yg dah sedia ada, jgn cuba tulisan yg ditambah.

Yanie Tue Sep 08, 11:12:00 AM

ai...tq for the tutorial...saye nk tau lh, klo nk ubah kt sidebar or komen, cmne plak eh? tq...

Eriyza Tue Sep 08, 12:22:00 PM

Yanie : Sesama. Tuk sidebar anda kena tambah kod di bhgian .post h2 {. Bhgian komen susah sket sbb kod dlm setiap template berbeza.

Qirlz.Aries.Blog Thu Oct 01, 03:44:00 PM

hi eryza. macam mana nak tukar tulisan untuk post pulak?

Eriyza Sat Oct 03, 11:41:00 AM

Qirlz.Aries.Blog : Masuk layout - font and colours - text font. Pilih jer jenis tulisan yg awak mahu.

MushiGirlz Thu Jan 07, 04:54:00 PM

kalau nak tukar kaler tajuk post tu boleh tak? atau kene pergi kat font and colour tu je..

Eriyza Sat Jan 09, 10:24:00 PM

MushiGirlz : Paling senang tuko kat font and colour. Bleh gak tuko kat /* Variable definitions.

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.