Sep 14, 2009

Membuat Tajuk Blog Bergerak


Mungkin anda biasa melihat blog kawan² anda yang mempunyai tajuk yang bergerak di title bar. Bahkan tajuknya turut bergerak di taskbar dan juga tab browser anda. Adakah anda juga ingin menghasilkan tajuk blog bergerak untuk blog anda sendiri??


1. Login ke Blogspot.

2. Pilih Layout - Edit HTML.

3. Download Full Template sebelum mengedit blog.

4. Cari <title><data:blog.pageTitle/></title> dan gantikan dengan kod di bawah ini.

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

<script language='JavaScript'>
var txt="<data:blog.pageTitle/>";
var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();
</script>

5. Preview dan Save template jika berpuashati.

Anda boleh menukar tulisan berwarna merah mengikut kesesuaian kelajuan yang anda ingini. Gunakan nilai yang lebih kecil untuk melajukan pergerakannya manakala gunakan nilai yang besar untuk memperlahankan pergerakannnya.

Selamat mencuba. Semoga berjaya.

Via : Muhamad Haidirali

8 Comment

cHeRyNa PiReS Mon Sep 14, 03:16:00 AM

slalu takut ngan benda gerak2 sbb ada satu blog nieh tajuk gerak2 pastu bila masuk blog dia je mozilla crash. maybe sebab lain kot...tp tak salah mencuba kan?

Eriyza Mon Sep 14, 11:21:00 AM

cHeRyNa PiReS : Benda ni optional jer Sha, tanak guna pun takpe.

H.R PuTeRa YuSoFF Mon Sep 14, 11:33:00 AM

kak..
saya dh cuba.. mejadi la. huhu
tak caye tgk kat blog saya

Eriyza Mon Sep 14, 11:49:00 AM

H.R PuTeRa YuSoFF : Caiyolah cikgu Jai. Terima kasih kerana mencuba.

Daus Mon Sep 14, 01:34:00 PM

penah buat dulu tapi nampak x profesional la, blog pompuan ok la buat ni...

Eriyza Mon Sep 14, 04:00:00 PM

@Daus : Bebenda camnih pilihan jer, tepulang pada selera masing².

zhatulzhariah Wed Nov 02, 02:48:00 AM

thanks atas perkongsian ilmu... ^^

Eriyza Wed Nov 02, 11:56:00 AM

@zhatulzhariah:
Sama-sama. :)

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.