Nov 27, 2011

Law Kana Bainana Al Habib | لو كان بيننا الحبيب

ABDULRAHMAN MOHAMMED

Kenalkah anda pada jejaka di atas?? Jika kalian biasa menonton rancangan Law Kana Bainana Al Habib [If The Beloved Were Among Us] di TV AlHijrah, anda pasti mengenali lagu temanya. Ya, jejaka inilah pelantun suara bagi lagu latar rancangan tersebut. Pertama kali mendengar alunan lagu ini, penulis sudah jatuh hati.




Lirik

law kana bainana al-habeeb
la dana alqassi wal qareeb
men taibateen qabl al mageeb
taleeban qurbal habeeb

fi qurbeehi anafsu tateeb
wa tad'u allaha fa yogeeb
anwaar taha la tagheeb
baleeghna leeqahu ya mugeeb

fadatka roohi ya habeeb
mohamadun mukreemal ghareeb
be qurbeeka arroho tateeb
ya rahmatan lilalameen

لو كان بيننا الحبيب
لدنا القاصي والقريب
من طيبة قبل المغيب
طالباً قرب الحبيب

في قربه النفس تطيب
تدعو الله فيجيب
أنوار طه لا تغيب
بلغنا لقاه يا مجيب

فدتك روحي يا حبيب
محمد مكرم الغريب
بقربك الروح تطيب
يا رحمة للعالمين


Terjemahan

If the beloved (s.a.w.) were among us
Those from far & near will come to him (s.a.w.)
Hoping to see the sun of goodness before it sets
Desiring to be near to Him (s.a.w.)

In this company the soul feels great
On that moment If it prays to Allah, Allah will surely answer
The light of Taha (s.a.w.) will not cease to exist

Oh Ya who answers prayer please fulfill our hope to meet him (s.a.w.)
I am willing to sacrifice my life for you
Oh beloved (s.a.w.)
Muhammad s.a.w. honor of strangers
In your company the soul feels great
Oh mercy to all the worlds (s.a.w)


Marilah kita mencontohi akhlak Rasulullah SAW. Baginda adalah sebaik² ikutan. Cukuplah mengidolakan artis dan politikus yang tidak membuka laluan ke jalan yang benar. Sirah telah membuktikan bahawa Nabi Muhammad SAW adalah pemimpin teragung yang telah berjaya menyatupadukan umat manusia sejagat.


Manusia hari ini hanya Islam pada nama tetapi tidak pada cara menjalani kehidupan. Pernahkah kita terfikir jika Rasulullah SAW masih ada, tentu baginda dukacita melihat umatnya [kita semua] hidup dalam kegelapan tanpa berpandukan Al-Quran dan Sunnah yang telah ditinggalkan oleh baginda.






Dapatkah anda mengambil iktibar dari rancangan di atas?? Justeru, penulis menyeru diri sendiri dan saudara saudari sekalian, marilah kita tinggalkan semua kemungkaran dan hijrahkan diri kita ke arah yang lebih baik. Ayuh, banyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Via + Kredit : IzahJohan | Zulkbo

13 Comment

izaminallah Sat Mar 24, 12:10:00 PM

Alhamdulillah..dpt jugak lirik lagu ni..esp in rumi la..thanx sbb share..
http://www.izaminallah.blogspot.com

Eriyza Sun Mar 25, 08:02:00 PM

@izaminallah:
Sama² :)

TokiDoki Tue May 15, 10:14:00 AM

kenapa lirik dia tak dari mula?

and rase nya ade beberapa rangkap yg tade dalam senarai la..sori bertanya

Eriyza Tue May 15, 02:37:00 PM

@TokiDoki:
Lirik ini saya ambil dari blog lain dan diletakkan sama seperti asal tanpa sebarang edit. Mungkin ada beberapa bahagian yang mereka terlepas pandang.

seri tanjung Fri Jun 22, 01:13:00 AM

Dah ok la tu

seri tanjung Fri Jun 22, 01:13:00 AM

Dah ok la tu

Nor Nazuha Wed Jul 04, 06:34:00 PM

terima kasih banyak2....i love this song!!!!!

Nor Nazuha Wed Jul 04, 06:35:00 PM

terima kasih banyak2....i love this song!!!!!

Eriyza Sun Jul 08, 03:38:00 PM

@seri tanjung:
Memang ok. :)

Eriyza Sun Jul 08, 03:38:00 PM

@Nor Nazuha:
Sama-sama. :D

Ahmad Yaman Tue Jan 29, 01:00:00 PM

Jazakallaah khair....I love this song...

shahril ghouse Thu Jul 18, 12:01:00 PM

assalamualaikum???
blh sy bertanya...
ada sape thu x link utk dpt tgl lagu nie secara live???nk sgt tgk

Ridzuan Nasir Mon Jun 09, 05:41:00 PM

Ya rabbi qad ghaffilna
Wa kulluna thoma’un
Fi a’fwin wa fi karamin
Wa fi a’taqin
wa jannatin maa’a sayyidil bashar Nad’u..Nad’uka rabbi minal a’maqi

ni lirik awal2

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.