Feb 23, 2013

Lima Tahun Gagal Dikesan


Tiada lafaz seindah 'Alhamdulillah ya Allah' yang mampu diungkapkan oleh sepasang suami isteri apabila anak yang hilang 5 tahun lalu kembali ke pangkuan mereka. Mat Salleh Abbas, 73, dan Ramlah Yaakob, 54, tidak menemui anak mereka yang menghidap sindrom down, Riduan Mat Salleh, 33, sejak 28 Februari 2008 apaabila dia gagal dikesan.

Walaupun ramai orang berpendapat bahawa anak mereka telah meninggal dunia, namun pasangan ini masih yakin bahawa anak mereka masih hidup dan sering berdoa agar anak itu kembali semula dengan selamat.


Meskipun banyak andaian dibuat, namun Ramlah berkata, naluri keibuannya kuat mengatakan anaknya itu masih hidup dan akhirnya ia jadi kenyataan apabila dia sekeluarga kembali bertemu Riduan yang berada di bawah perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kemaman, minggu lalu.

Ramlah berkata, dia sekeluarga bersyukur kerana doa agar anaknya itu kembali semula ke pangkuan keluarga dimakbulkan ALLAH SWT.

“Dalam tempoh Riduan hilang, pelbagai ikhtiar kami lakukan. Selain berusaha mencarinya, kami juga mendapatkan khidmat beberapa pengamal perubatan tradisional dan kebanyakannya menyatakan anak kami masih hidup, cuma lokasi dia berada tidak diketahui.

"Alhamdulillah, akhirnya Riduan ditemui dalam keadaan selamat dan saya tidak dapat gambarkan bagaimana kehidupannya sepanjang berjauhan dari kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di kediaman mereka di Felda Cerul, semalam.

Tak boleh balik, wang saku habis

Walaupun tidak normal, namun Riduan masih boleh bertutur dengan baik serta boleh mengingati peristiwa lalu.

Menceritakan dari awal, Riduan berkata, pada hari dia hilang, dia menaiki bas untuk ke bandar Chukai dan apabila tiba di sana, dia sekali lagi menaiki bas tanpa mengetahui hala tujunya.

“Perjalanan yang saya lalui agak menakutkan sebab bas melalui jalan di bawah terowong. Bila tiba di Jerantut, Pahang saya tak boleh balik sebab duit (wang saku) habis.

“Bila rasa lapar saya pergi ke kedai makan dan pemilik kedai bagi makan, masa itu saya tak tahu nak pergi mana,” katanya.

Setelah hampir sembilan bulan merayau-rayau di kawasan sekitar Kampung Paya Dalam, Jerantut, Riduan akhirnya ditangkap polis kerana kesalahan merayau-rayau di kawasan kampung sebelum dihantar ke Desa Bina Diri, juga di Jerantut.

Setelah dikenal pasti keluarga dan waris kepada Riduan, pihak JKM di sana menghubungi Ramlah sekeluarga dan menyampaikan perkhabaran gembira.

Tiada petunjuk, keluarga hampir putus asa

Sementara itu, bapanya, Mat Salleh Abbas, 73, berkata, sejak kehilangan anaknya itu, dia berusaha mencari dan setelah hampir enam bulan mencari tanpa ada sebarang petunjuk, mereka sekeluarga hampir putus asa.

“Setelah bertahun hilang, tiada kata dapat saya luahkan dengan penemuan semula anak kami ini. Ini semua bagaikan mimpi,” luahnya.

Riduan sebelum itu juga pernah dua kali hilang namun dijumpai semula selepas beberapa hari kemudian.

Sehubungan itu, Mat Salleh dan isterinya berterima kasih kepada pihak polis Kemaman dan Jerantut serta pihak Desa Bina Diri atas jasa baik membantu mencari dan menjaga anak mereka.

Petikan Sinar Harian


Semoga penyatuan semula pasangan suami isteri ini dengan anak mereka bakal menyemarakkan lagi kasih sayang yang telah terjalin sekian lama.

©Eriyza : Berharap semua keluarga hidup bahagia.

Via : Sinar Harian0 Comment

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.