Mar 11, 2007

Dropcaps

Testing! Percubaan pertama untuk melakukan hurup besar bersaiz gergasi pada permulaan posting. Hehe! Sebenarnya penulis baru je lepas berguru ngan Sifoo Delang. Penulis dah lama nak wat benda alah nih tapi penulis tatau di mana letaknya css. Adanya bantuan dari pakar, baru ler berjaya penulis menghasilkannya. Terima kasih jugak pada Cikgu Zul yang ajo penulis cara nak tulis koding tuk dipublishkan kat blog.

Kalo korang pun nak cuba wat dropcaps nih, bleh laa ikuti step² kat bawah nih.

1) Carik code ]]></b:skin>

2) Tampal code dibawah seblum
]]></b:skin>
.dropcaps {
float:left;
color: #ffffff;
font-size:80px;
line-height:40px;
padding:5px;
}
Nota : Sila tukar color: #ffffff; kepada color kegemaran anda

3) Sekarang pergi pada bahagian setting ->>> formatting dan di bahagian bawah dalam kotak post template, pastekan pula code ini.
<span class="dropcaps">huruf pertama</span>

4) Save dan tengok hasil kerja anda.

Amaran : Backup template asal anda seblum membuat perubahan koding.

5 Comment

---> kelat Sun Apr 06, 10:15:00 PM

waaaaaaaaaa... first time try... dan mjadik la pulak.. thanks eriyza...

Eriyza Mon Apr 07, 12:01:00 AM

Sama² kelat. :)

wakjembal.67 Sat May 10, 11:33:00 PM

Cikgu macam mana cara nak tukar jenis fonts

wakjembal.67 Sun May 11, 09:02:00 AM

Cikgu macam mana cara nak tukar jenis fonts

Eriyza Sun May 11, 10:36:00 PM

WakJembal67, ikuti tutorial http://eriyzaqistina.blogspot.com/2007/12/dropcaps-ii.html. Tulisan bleh dituko di bahagian font-family:"Monotype Corsiva";

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.