Mar 31, 2009

Memasang Flash Dalam Blog


Katakanlah anda mempunyai fail flash atau teringin meletakkan flash tertentu di dalam blog anda tetapi anda tidak tahu kodnya, tentu sahaja anda akan berasa kecewa. Sebentar tadi, penulis baru menyiapkan sebuah banner berbentuk flash dan penulis ingin berkongsi cara untuk memasukkannya ke dalam blog.


Caranya cukup mudah.

1. Anda perlukan fail flash.

2. Muatnaik flash tersebut di Google Page Creator atau Geocities.

3. Masukkan flash tersebut ke dalam blog dengan kod berikut.

<embed src="http://www.website.com/banner.swf" quality="high" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="60" width="450"></embed>
Tukarkan kod berwarna merah dengan alamat flash anda manakala kod berwarna biru dengan saiz ketinggian dan lebar yang bersesuaian.

4. Preview dan Publish Post jika berpuashati dengan hasilnya.

Selamat mencuba.

Via : Flash Banner Maker

14 Comment

ciK aMoi Tue Mar 31, 12:22:00 AM

tutorial baru
aku fst kat sini, hihi

Nur Rachmat Tue Mar 31, 03:07:00 AM

thanks for the info

Eriyza Tue Mar 31, 10:18:00 AM

Cik Amoi : Sini mmg takdak org komen. :(

Eriyza Tue Mar 31, 10:21:00 AM

Nur Rachmat : You are welcome.

anarm Tue Mar 31, 10:24:00 AM

info yang bagus.. thanks

Eriyza Tue Mar 31, 10:46:00 AM

Anarm : Benda simple je nih. ;)

**zyDa** Tue Mar 31, 03:16:00 PM

ai..salam perkenalan.gud tutorial..{adyzavirgulz.blogspot.com}

Eriyza Tue Mar 31, 11:02:00 PM

Zyda : Wsalam. Salam perkenalan kembali. :)

ciK aMoi Wed Apr 01, 04:40:00 PM

amoi tgh pk nak buat comment form serupa maca wordpress,
you has any idea?hihi

Eriyza Thu Apr 02, 12:18:00 PM

Cik Amoi : Rujuk DilarangMelarang, ada tutorialnya di sana.

sickchild Sun Apr 05, 11:11:00 PM

berat tak blog kalau letak flash ni?

hehe da pna buat takpe la.
=D

nape kak? comel eh. hikhik.
memang comel gila pon.
org pun da naek meroyan dah.
kat jusco bukit raja ade.
kat kedai wane oren c&7 kot name kedai tu.
hihi.

Cik Amoi Mon Apr 06, 02:50:00 PM

bila nak buat entri baru ni?

Eriyza Tue Apr 07, 01:07:00 PM

Sickchild : Kalo saiz flash tuh beso, berat jugak kot. Nak suh Eny belikan figura tuh. ;))

Eriyza Tue Apr 07, 01:08:00 PM

Cik Amoi : Baru wat hari ni topik baru. :)

Post a Comment

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.
2. HTML tag seperti <b>, <i>, <a> boleh digunakan.
3. Sila berhemah di dalam berbahasa.